Ord om uppfostran och ett knep.

“Om du sköter dig kanske du kan få en …. som vi pratat om i några veckor nu. I sommar!” hörde jag morsan säga till sin kid som kanske var sex eller sju år. De gick förbi här innan.
Jag ska väl inte säga så mycket om barnuppfostran. Har ju inga kids själv. Är dock mellan varven ett 40 år gammalt barn med ölmage. Just där sköjade jag till det.
Det hela när modern gick förbi lät ändock som en blandning mellan en muta och uppmuntran av belöningssystemet. Att det skapar någon slags prestionsångest och distans mellan barn och föräldern. Det är väl på bron som kärleken (eller hatet) skapas. Fick aldrig några allmosor mina föräldrar. Däremot kunde de dra in det lilla man redan hade. Veckopeng eller månadspeng. Dock har jag aldrig fått utegångsförbud…
Ett tag hade vi den klassiska svordomsburken. Systemet lades ner eftersom det inte fungerade. Antingen hade vi inte några pengar att lägga i burken eller också var veckopengenen en skuldsedel två veckor framöver.

En gång när jag gick i åttan eller nian fick jag ett knep tilldelat av en klasskompis. Han var trött på sina föräldrar som hamnade i gräl med varandra vid matbordet. Knepet handlade om att förflytta fokus från två grälande föräldrar. Förflyttandet hamnar istället på mig. Jag slipper höra dem gräla. De glömmer bort att de har grälat, vad de har grälat om, men kanske viktigast: de slutar gräla med varandra.
“Förbannade jävla knullgaffel vad sne du är. Jag ska fan i helvetet raka till dig din satans sketna horgaffel!!!”
Sen tittade jag på min mor. Sen min far. De satt som förfrusna med öppna gommar fyllda med söndertuggad fredagsbiff. Utskällningen kom. En halvminut senare satt jag på mitt rum. Det skrek hunger från min mage, men nere i köket talades det med alldeles lugna och sävliga röster.
Så som rösterna egentligen skulle låtit en mysig fredagskväll när hela familjen var samlad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *