En dokumentär.

Såg lite på en dokumentär när jag käkade frukost idag. Jobbcoacherna eller nåt liknande hette den. Helt vidrigt. En tjej som max var 25 år var coach på någon arbetsförmedling någonstans  i landet för en grupp med arbetslösa ungdomar. En av snubbarna där som var i samma ålder som coachen var av mer ifrågasättande natur. Han konstaterade bland annat något liknande:
“Idag så knuffar sig folk fram. Man ska alltid tänka på sig själv i första hand, blir det något över till något annan, är väl det okej. Om inte, så är det inget att bry sig om.”
Coachen blev påtagligt irriterad, varpå hon replikerade:
“Ja, se dagens ungdomar.”
Killen nöjde sig inte där utan påpekade att de bägge två troligtvis var i samma åldersgrupp. I nästa scen satt han inne på hennes kontor. Hon sa till honom att hon redan under första mötet hade märkt att han var väldigt negativ och att hon nu efter sex möten vägrade att dras ner i hans svarta hål(???). Sen berättade hon att man måste lära sig att bita sig i tungan. Det tillhör vardagen.
“Till exempel när jag är i lunchrummet och andra diskuterar, ger jag mig inte in i diskussionen. Jag lyssnar. Om någon tilltalar mig och undrar vad jag tycker svarar jag lite försiktigt, men säger inte rakt ut vad jag tycker….”
Här stängde jag av TV:n. En befogad fråga hade varit om hon även hade suttit tyst om diskussionen hade handlat om rasism eller sexism eller liknande? Och om hon nu hade blivit tillfrågad hade hon ändå inte sagt vad hon tyckte?
Sen tycker jag det är väldigt fascinerande och aningen sorgligt att ett ifrågasättande, vilket borde vara ett sundhetstecken, oftast uppfattas som att man är negativ, när det egentligen betyder att man inte sväljer allt med hull och hår. I hela grundskolan brukade man vara en jobbig och krånglig elev om man ifrågasatte saker. Det, samtidigt som man uppmuntrade till att man skulle ha diskussioner i klassrummet. Jag var väl ofta den jobbiga, krångliga eleven. Idag får jag mellan varven höra att jag är negativ. “Gud vad du är negativ Johan!” Det är vid de tillfällen när jag ifrågasätter något eller talar om vad jag tycker….

Ett svar på ”En dokumentär.”

  1. Det här var ju så bedrövligt ledsamt att jag slutade läsa nånstans i mitten.. Ska läsa färdigt nån dag när nerverna tål mer..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *