Grönlandsvalen.

Såg en dokumentär om grönlandsvalen. Tydligen förutom att rapa och prutta under vattenytan kunde den bli över 200 år gammal. De följde en grönval som var just 200 år gammal. På 1800-talet strök enormt många grönlansvalar med eftersom deras fyrtio centimeters tjocka späck användes som bränsle till gatubelysning och handtvål. Just den här valen hade klarat sig genom mass-slakten. Det sjukaste var dock deras hörsel. De kan höra sina andra valkompisars råmande läten hundra mil bort. Tydligen även med hjälp av att ljud transporteras fortare i vatten, men ändå…
Lite som att jag skulle vara i Stockholm. Jag sitter och dricker en bärs på en uteservering. Nere i Malmö är min polarkompis Johnny ute och promenerar. Jag hostar till och råkar släppa en ölburp och han tänker: “Jaha, nu är Sköjarn ute och dricker bärs igen.”
Förutsatt att det inte är lönehelg, då en jävla massa andra jeppar är ute och dricker öl och hostar och ölburpar. Blir kanske lite väl mycket fylleljud att filtrera bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *