Ölnördarna och en dryg typ.


Har suttit och druckit EN öl som en mycket städad medborgare. På 9:ans. Två snubbar slog sig ner bredvid mitt bord. Riktiga ölnördar…
De gick genom ölsort efter ölsort med varandra. Huruvida den eller den ölen var god eller inte. ALE, stout, lager, IPA, APA, EPA, skum, fyllighet, beska, slynhet.
Den ena snubben visste hela tiden lite bättre än den andre. Om han som visste lite mindre, visste något som han som visste lite mer inte visste, tittade han som visste lite mer sig förstrött runt om i lokalen och hummade lite för att återigen ta över samtalet. Det hela verkade ganska jobbigt. Sist som Lite Mer hade varit ute och druckit någon finöl hade han gjort det på tom mage. Det hade inte gått så bra eftersom ölen hade varit på elva procent. Med “inte så bra” vet jag inte vad han menade riktigt. Kanske hade han kräkts sin dyra öl över bardisken eller börjat kräla runt på golvet och antasta damer.
Tydligen hade de även som grej att ta med sig tomflaskan hem om det var en extra god eller dyr öl(?) Tyckte jag lät som en blandning mellan pojkrum och white trash.
Precis innan jag gick kom servitrisen fram och frågade om de ville ha något mer att dricka. Det ville de. Hon gav sig på att föreslå en öl som det visade sig att de inte hade provat innan. Hon kom tillbaka med några kolsvarta öl. När hon hade gått därifrån och de smakade på sina öl konstaterade de att ölen smakade som en Falcon lager med mörk karamellfärg i. De rynkade bekymrat på sina gästkranar som satt någonstans mellan ögon och mun i deras nunor. När hon kom tillbaka och frågade hur ölen smakade svarade de naturligtvis att den var jättegod…
Tänker att majoriteten av ölkännare, ölnördar är lika alkade som de som bara dricker sunköl efter sunköl. Det är bara på något vis att de verkar tro att de kan dölja sig bakom faktumet att de är finsmakare och ölnjutare och inte häller i sig vad för slags smörja som helst.
Jag är ju förvisso också en ölnörd och ölkännare. Jag går i och för sig mer på kvantitet än den ansedda kvaliteten. Jag känner dock VARJE öl jag tar och hur något förändras…

Var för övrigt ute och rökte någonstans i mitten av den där ölen. Det brukar ske. Fram kom en snubbe som jag känner igen från andra lång och som jag inte sett på många år. Hade någon känsla av att jag inte hade dött av saknad under tiden som hade gått. Hade rent av en känsla om att det handlade om en jävel som jag inte gillade alls.
Förutom att han upprepade meningen “jag älskar solen” femton gånger sa han plötsligt:
“Dig känner jag igen. Jag såg alltid dig på alla ställen upp och ner här på gatan för många år sen.”
“Det kan stämma.” sa jag. Varpå han svarade:
“Du har blivit fet sen jag såg dig sist!”
“Ah, tack ska du ha! Men inte i huvet.”
Sen var ciggen slut och jag gick in igen för att avjnuta resten av min finöl.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *