Mögligt bröd.

Har ätit mögligt bröd i flera dagar nu. Ett mögligt bröd är också ett bröd. Detta är inte av ekonomiska skäl som jag äter mögligt bröd. Trots att ögonen på grund av rådande inflation ploppar ut ur fejset när man står vid brödavdelning och tänker på allt roligt och hopplöst man ställde till med i sin ungdom.

Nej sörru. Jag har börjat dumpstra. Överallt kan man nu se mina läckra spiror sticka upp ur stans containrar. Har skaffat ett lysgult underställ i galon också så att jag syns riktigt ordentligt och svettas med uppriktig känsla. Kommer ofta upp med en mjuk gurka mellan skinkorna och en kladdig tomat på fontanellen. Sånt man får räkna med, annars funkar det topp och det är bara gay!
Bäst att jag talar om att det här var stycket som vi ljuger i eftersom jag utgår från att mina läsare både är lurade och lättlurade…

För någon vecka sen handlade jag hos Ica-handlarn. De har till och med kvar den där trinde gubben från 70-talet som maskot i sin logga.
Efter några öl så kändes det som allt var på extrapris i affären. Det var det såklart inte. Det var afterwork-ölen som talade, trots att jag inte har något jobb för tillfället.
Men då alltså, när jag kom till brödavdelning så blev jag yr när lite jäst, mjöl och annat bös i form av ett rostbröd kostade 45 kungliga pengar.
Så fick jag syn på en korg med nedsatta varor. Och där låg brödet, fast ett annat bröd, men ändå samma till nedsatt pris. 70% nedsatt. Lite kort datum kanske, eller snarare inskrivet i historieböckerna. Men fräsht som en nyborstad tandrad. Jag högg det direkt och kollade också direkt bakom min axel för att se om det var kö bakom mig till detta bröd. Kände mig som vinnaren i en stafett även fast jag var helt ensam därinne i affären.
Nöjd gick jag mot kassan och förväntade mig minst en blåsorkester och blomsterkrans…
Men det blir ju aldrig som man har tänkt sig, något jag lärt mig när jag har skolkat från livets icke softa skola.

Jag langade fram mina varor på bandet och sparade brödet till sist. Sen sa jag med ståtlig och sprucken stämma:
-Det är 70% rabatt på det här brödet.
Han inspekterade brödet nogrannt och sa sen:
-Nej, du kan få det gratis.
På ett ögonblick blev pannan genast blank.
– Va?, vadå? Och framför allt varför?
Han pekade på möglet som såg ut som en tulpan som hade vandrat avloppsvägen.
-Men det är bara den skivan. Jag har ätit mögligt bröd hela veckan, lade han till.
-Från det här brödet?
-Nej från ett annat mögligt bröd.
-Aaaaah, svarade jag lättad. Jo, det är ju svåra tider nu, sa jag…vilket jag aldrig skulle gjort.
Han halade fram en bunt räkningar som han slog i kassan och började hojta olika räkningssummor agiterad som en brutalos chimpanso.
-Vetu hur mycket elen kostar denna månad? Kolla, kolla, kolla! Och kolla hyran! Ojojojoj.
-Ojojojoj, betonade jag och lyckades återigen kasta spruttelibang på elden.
-Och har du någon aning om vad frysarna kostar att hålla igång, va??? Jag började packa ner mina varor fort innan handgemäng var faktum i min tygpåse. Att be om en bärkasse kändes inte riktigt som ett alternativ…

Ja och så gick det alltså till när jag blev lycklig ägare av mitt mögliga bröd…
Helt gratis, men som sagt med ett väldigt högt pris.

Visste ni förresten att det gröna mögel man ser ofta på kanterna på brödet är själva mögelblomman. Roten börjar i mitten av brödet, sen går det som mögelskälkar genom hela brödet fram till mögelblomman.
Detta tänkte jag naturligtvis på varje gång jag åt en skiva bröd…så nu vet ni det.
Detta kan vara den första kunskapslektionen som jag har bjudit på på denna blogg. Jag lovar att det inte skall upprepas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *