Eiffeltornet och preskribitonstider


Ibland när jag tittar ut genom köksfönstret för första gången på den nya dagen hoppas jag att eiffeltornet ska stå långt där borta eller att ocanen ska fläka upp sig där ute. Antar att jag längtar bort härifrån mellan varven, men min ekonomi är begränsad. Till och med om jag skulle få för mig att dra till Jönköping. Vad fan nu jag skulle där och göra.

13000 tillbaka på skatten… och kronofogden kommer ta vad enda jävla spänn. Jag ringer till kronofogden och frågar vad det handlar om. Det handlar om att jag har varit dum, slarvig och oansvarig på unga dagar. Då jag lade alla pengar på bärs, cigg och pasta innan räkningarna var betalda. Kronofogden har långt senare börjat skicka indrivningar som inkassobolagen i sin tur skickat till kronofogden. Skulder som för längesedan preskriberats. Brev från kronofogden som jag har lagt underst i högen av skulder eller grillat korv på. Nu är det dags att betala tillbaka. Sist det kom ett brev från kronofogden var det Telia som försökte kräva tillbaka 6000 för en skuld som var tio år gammal. Jag sket inte i det denna gång. Istället skrev jag en så kalllad bestridan på ungefär en sex ord lång mening. Två veckor senare kom ett brev från kronofogden att telia dragit tillbaka skulden. Med andra ord något jag också kunde gjort med de indrivningar kronofogden skickat men som jag nu måste betala, bara för att jag istället sket i alltihop.
Men om man lever på soc under fyra års tid och inte ser en liten möjlighet till att ordna upp sin situation och hopplösheten känns lite mindre med en stor stark i handen är utgången ganska given. Resultatet är att man får städa upp skiten senare. Nu. När man inte skiter i allt.

Det som dessutom kallas preskribitonstid är ett jävla skämt. Du kan inte ringa till ett inkassobolag och påpeka att skulden är preskriberad för hundra år sedan. Då bryter du preskribitionstiden igen. Det som är ännu sjukare är att det räcker med att ha en folkbokförd adress. Bara genom att Inkassobolaget skickar ut en påminelse på en preskriberad skuld till din folkbokförda adress har de brytit preskribitonstiden igen. Med andra ord finns det inget som heter preskribitonstid. Det ända du kan göra är att vänta på att skulden hamnar hos kronofogden och då bestrida skulden och hoppas att de drar tillbaka den…och leva med att du får ännu en betalningsanmärkning…. eller varför inte göra inbrott hos Reinfeldt och sno deras matsilver och sälja på blocket för att sedan betala skulden.

Nåväl idag har jag lärt mig bättre. Jag betalar alltid alla mina räkningar. Sen lägger jag resten av pengarna på öl, cigg och pasta… Fantastisk lärdom som tog mig typ femton år.

Så Eiffeltornet får väl vänta…om det inte dyker upp utanför mitt köksfönster. Kanske kan åka till skagen och se på havet om jag inte köper så mycket pasta den närmsta tiden…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *