Där ute i julkommersen eller i Mammons tempel.

Det sägs att folk blir snälla till jul. Ingenting kan vara mindre sant. Det knuffas och man blir trampad på tårna och det buffas och trängs. Klimatet är varmare och människor kallare. En dålig kombination.

Såg eller snarare hörde en snubbe när jag var inne i en bokhandel. Han pratade med sin morsa i mobilen. Mången människor verkar ju tycka det är fruktansvärt att kalla sin mamma för morsan. Jag kan dock intyga att det låter trevligare att säga:
-Tjena morsan hur är läget? när vederbörande i fråga ringer, än det jag hörde från denna dude.
Han sa mamma hela tiden. I början lät han rätt normal och promenerade runt i långsamt tempo i affären som folk gör när de pratar i telefon. Lite disträ sådär. Sen fick han mer och mer nog av sin “kära” mamma.
Plötsligt klampade han runt i gångarna i blixtfart och lät som en pipande tekokare som blivit kvarglömd på spisen. Med denna falsettröst ropade han:
-MEN FAN MAMMAAAAA!! Kan vi prata om det här någon annan gång!
-MEN FÖR I HELVETE MAMMAAAA. Jag har ju sagt till dig.
Han smet runt min rygg där jag stod vid någon hylla och iaktog honom. Han var som ett tåg på räls mellan hyllorna. Färdig att spåra ur. Sorlet i affären började försvinna mer och mer…
-MEN NU ÄR JAG SÅ JÄVLA TRÖTT PÅ DIG MAMMAAAA SÅ JAG ORKAR FAN INTE PRATA MED DIG MAMMAAAAA. FÖR SATAN MAMMAAAA NU LÄGGER JAG PÅ!
Jag smygtittade på honom. Han såg helt slut ut där han stod och vilade sig över en bokhylla med memoarer och biografier…

Den dåliga julstämningen märks dock extra mycket om man promenerar runt där fotgängare och bilister möts. Ganska vanligt förekommande i en stad. Obevakade övergångsställen är en livsfara. Höll på att bli påkörd tre gånger. Då pratar vi om en promenad på tio minuter. Folk är ju fan inte kloka. Antingen försöker bilisten slinka före innan man hamnat i mitten av övergångsstället eller så slinker de bakom ens rygg när man har promenerat över samma halva övergångsställe. Det kanske kan ha att göra med att det är 200 spänn rea på årets julklapp: EN ROBOTDAMMSUGARE…

Trevligast var dock stämningen på 52:ans buss. En gammal farbror som verkade ha smitit från ålderdomshemmet satt och fibblade ner sin käpp på golvet i bussen. Varje gång den hamnade på golvet var det någon som plockade upp den. Varje gång han fick tillbaka käppen tackade han. Jag som satt bakom honom hörde hur han flabbade nöjt för sig själv. Sen släppte han käppen igen med ett brak.
När han sen skulle gå av ställde han sig i gången så ingen kom förbi. Han liksom stod där och gungade och smådansade. Utan käpp. Detta höll på ganska länge. Så pass länge så busschauffören frågade i mikrofonen:
-Vad händer i min buss? Så länge det här håller på så kan jag inte köra vidare!
Gubben gick ut utan större problem. Käppen fick han tillbaka utav någon som hade klivit ut efter honom.

Slutligen har vi farmor eller mormor med tillhörande barnbarn. På Clas Ohlson kan stämningen vara ganska stressande (kan ha att göra med att de har så in i helvete med grunkor att frossa i. OCH alltid bra pris på robotdammsugare).
I Nordstan har de en rulltrappa upp till markplan när man lämnar affären.
Mormor eller farmor hade helt sonika klampat upp för rulltrappan och kanske glömt bort sitt barnbarn. Detta vet inte jag exakt. Jag dök nämligen upp i scenen där tanten var på väg ner för rulltrappan. Alltså i fel riktning. Hon trampade på utav bara helvete. Som om hon trampade vatten. Allt medan hennes barnbarn stod längst ner vid rulltrappans början. Barnbarnet bara stod där och blängde med öppen mun. Jag själv ställde mig bredvid och blängde. “Vad gör tanten?” tänkte jag. “Och i så fall varför?”
Mormor eller farmor trampade på ännu vildare nu. Hon började närma sig början av rulltrappan. När hon hade tre trappsteg kvar höll hon på att snava till ordentligt. “Oj oj oj!” tänkte jag. “Kanske bäst att rycka in.” Det hela började likna en kommande katastrof.
En vaknare individ än mig dök upp bakom min rygg. Han sa till tanten:
-Det du håller på med är väldigt farligt!
Sen gled han förbi mig och svingade upp ungen i famnen och åkte upp hela vägen med henne så. Sicken hjälte. Farmor eller mormor åkte med upp per automatik. Jag åkte upp kort efter. Jag såg hur han satte ner ungen på marken. Sen sa han till tanten att sluta leka på ett sånt farligt vis i rulltrappan igen…

Nu är jag hemma igen. Här finns bara jag. Känns just nu tryggt på något vis. Glöggen värmer och smakar fantastiskt.
Om några dagar är det jul. Detta vet jag bestämt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *