Sociala medier.

Jag har precis sett ett föredrag om smartphones och sociala medier och vad det gör med människor. Enligt föreläsaren är sociala medier lika beroendeframkallande som alkohol, spel och rökning. Innan jobbmötet sitter folk och tittar ner i sina telefoner i stället för att fråga sin kollega bredvid sig hur helgen har varit. På restaurangen, i väntan på maten slås dödtiden ihjäl genom att skrolla sig genom fb-flödet. Bilder på maten kan man alltid ta och lägga ut på Instagram för då får man förhoppningsvis likes. Och det blir man ju glad av.
Det är samma ämne i hjärnan som triggas igång som för en alkis, spelberoende eller rökare. Och kan man inte ha telefonen undanstoppad i sociala sammanhang, då har man ett beroende.
När man tänker på det är det ganska illa. På bussen tittar folk ner i sina mobiler istället för världen som pågår utanför fönstret. När en mobiltelefon säljs eller en app laddas ner finns där ingen varningstext som säger att det är högst beroendeframkallande på samma sätt som det gör när det gäller alkohol, spel eller cigaretter.

Jag var på en dejt för ett tag sen. Hon var 45 minuter sen och hade inte en tanke på att på om ursäkt för det. Det första hon gjorde när hon satt sig var att lägga mobilen högst synlig framför henne på bordet. När jag kom tillbaka satt hon och grejade med telefonen. Under samtalets gång han det blinka till på displayen flera gånger. Något som störde flytet i konversationen. Man kunde se hur hennes blick drogs ditåt. När tystnaden uppstod korta tillfällen, som den kan göra på en dejt plockade hon direkt upp mobilen och fingrarna dansade runt på displayen. När detta hade upprepats vid olika tillfällen ett antal gånger frågade jag till slut rakt ut:
-Vad gör du?
-Nej, jag kommenterar bara lite på Facebook.
-Jaha, vad det enda svar jag fick fram.
Om jag blev ihop med henne, tänkte jag för mig själv, så skulle jag bli tvungen att få in henne på rehab. Rehab för missbruk av smartphones och sociala medier. Men det finns väl inga sådana rehabställen…än.

Under ett tag hade jag henne som vän på Facebook. Min flöde var totalt dominerat av hennes inlägg och likes gällande allt och inget hela tiden.
Kort innan jag plockade bort henne (på Facebook alltså) såg jag att hon var ute och åt på restaurang med en vän. Inlägg efter inlägg ploppade upp om maten och drycken som intogs och hur trevligt de hade. Hennes väns inlägg började också ploppa upp. Till slut satt de och pratade och svarade varandra (på Facebook alltså).
De måste haft en fantastisk stund med varann. Undrar var det var trevligast någonstans: På Facebook eller på restaurangen?

Jag minns den gamle hederliga tiden för mindre än tio år sen. Då Facebook var någonting som man hade hemma på datorn. Känns ganska harmlöst nu. Det hela kanske skulle stannat där…

Min egen slutsats får bli att så länge man inte har ett sunt förhållande till smartphones och sociala medier så gör sociala medier dig till en osocial figur och smartphonen gör dig dum i huvudet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *